Datum objave: 16.09.2021

Danas, većina modela klima uređaja opremljeni su sustavima za odvlaživanje zraka. U stanju su smanjiti vlažnost u sobi, što atmosferu u sobi čini ugodnijom za ljude u njoj. Stoga, korištenje klima uređaja za vrijeme kiše nije samo sigurno već i korisno.

S druge strane, uređaj se ne može zaštititi od udara groma. I makar je danas većina zgrada i kuća opremljena gromobranima, neki je pak nemaju, i nažalost nerijetko se čuje kako je udar groma prouzročio veliku štetu.

Zbog zaštite Vaših uređaja, ali i zbog Vaše zaštite, poželjno je isključiti uređaje, odnosno, izvući kabele za napajanje električnom energijom iz utičnice.

Isključivanje svih uređaja iz električnih utičnica jedina je djelotvorna pomoć protiv posljedica udara groma. Ne preporučuje se uključivanje i isključivanje klima uređaja za vrijeme nevremena ili munja, bolje je isključiti uređaj unaprijed, kad grmljavina tek počinje.

Ključ dugog i učinkovitog rada klima uređaja je njegov pravilan rad i redovito održavanje, preporučljivo je također proučiti uređaj, kao i razmotriti princip rada klima uređaja.

Ukratko, princip rada klima uređaja svodi se na apsorpciju energije s jednog mjesta i prenošenje na drugo. Takav proces zahtijeva sistem od bar jedne unutarnje i jedne vanjske jedinice, međusobno povezane bakrenim cijevima za protok radne tvari – freona (neotrovni plinovi, bez mirisa) i kablovima za napajanje. Rad klima uređaja je zasnovan na tzv. lijevokretnom kružnom procesu freona koji kroz cijevi kruži u zatvorenom ciklusu.

U svakom slučaju, održavanje klima uređaja treba prepustiti stručnoj osobi. Sve što je vezano uz unutarnje dijelove klima uređaja, najbolje je ne dirati, a ono što možete učiniti sami, jest održavanje filtera.

O tome kako održavati i produžiti vijek klima uređaja možete pročitati na https://bit.ly/3lsuYAx

Pridržavajući se svih ovih preporuka, klima uređaj možete koristiti i kada pada jaka kiša, bez brige o vlastitoj sigurnosti ili riziku!

Obratite nam se s povjerenjem.

Vaš KlimaCentar tim!