Datum objave: 22.10.2020

1. curenje vode na unutarnjoj jedinici

Curenje vode na unutarnjoj jedinici najčešče se događa tokom ljetnih mjeseci, kada je temperatura zraka, a i razina vlage visoka. Na unutarnjoj jedinici se stvara kondenzat ukoliko je velika razlika u temperaturi prostorije i unutarnje jedinice. Tu situaciju možemo izbjeći kontinuiranim korištenjem klima uređaja u periodima visoke temperature - klima uređaj će održavati postavljenu temperaturu u prostoriji, neće se gasiti, i time će smanjiti količinu proizvedenog kondenzata. 

 

Prozori ne bih smjeli biti otovoreni kada klima uređaj radi, jer će ulazak topline izvana još više pospješiti stvaranje kondenzata, a uređaj će morati duže vremena raditi jačim režimom rada kako bi održao temperaturu prostorije, što za Vas znači i višu potrošnju električne energije.

 

Začepljeni filteri prašine onemogučuju kvalitetan protok zraka kroz unutarnju jedinicu, zbog čega također doći do stvaranja viška kondenzata. Obaveza korisnika je da na tjednoj bazi pojačanog korištenja klima uređaja čisti filtere zraka. Osim što je godišnje održavanje Vašeg klima uređaja preporuka radi Vašeg zdravlja i optimalnog rada klima uređaja, ono je isto tako i obavezno za sve klima uređaje u jamstvenom roku - osim filtera, čiste se i izmejnjivač zraka te ventilator, ključni dijelovi svakog klima uređaja.

 

2. curenje vode na vanjskoj jedinici

Curenje vode na vanjskoj jedinici se najviše primjeti tijekom zimskih perioda, kada se klima uređaj koristi za grijanje. Pojava curenja vode iz vanjske jedinice uobičajena je i normalna pojava - pri hlađenju kondenzat se stvara na izmjenjivaču topline unutarnje jedinice, dok se pri grijanju stvara na vanjskoj jedinici. Ukoliko nije napravljen odvod na podnožju vanjske jedinice, stvoreni kondenzat curiti će sa sredine podnožja vanjske jedinice. Problem se rješava postavljanjem odvodne cijevi na slivnik u donjem dijelu vanjske jedinice, koja će kondenzat voditi na određenu poziciju.

 

 

 

 

 

Ako klima uređaj koristite za grijanje, s nižim temperaturama javlja se i nova njegova funkcija odmrzavanja - uređaj prestaje s radom na nekoliko minuta kako bi odledio izmjenjivač topline vanjske jedinice i time spriječio pucanje cijevi. U tom procesu normala je pojava veće količine kondenzata, koji može curiti i na sigurnosne otvore na podnožju vanjske jedinice, ukoliko je količina kondenzata doista velika. 

Ukoliko ćete klima uređaj koristiti i u svrhu grijanja, svakako preporučamo da instalateru pri montaži isto i napomenete kako bi se odmah postavila i odvodna cijev na vanjsku jedinicu.

 

3. visoka razina buke klima uređaja

Klima uređaji ponekad znaju raditi znatno višim razinama buke od uobičajenih, a da pritom ne znamo u čemu je problem. U hlađenju se problem zna javljati za periode viših temperatura zraka - vanjske jedinice su opterećenije nego inače, i često znaju proizvoditi više buke. Kako bi izbjegli tu situaciju, preporučamo duži kontinuiran rad tijekom perioda ekstremnih vrućina, a ne paliti i gasiti klima uređaj po potrebi - kontinuiran rad znači i slabiji potreban učin, slabiji rad kompresora, te posljedično i niže razine buke.

Ukoliko ste na unutarnjoj jedinici Vašeg klima uređaja postavili automatsku brzinu vrtnje ventilatora, on će svoju brzinu vrtnje pojačavati i snižavati ovisno o temperaturi koju unutarnja jedinica detektira. Otvoreni prozori blizu uređaja, nekvalitetna ili nepostojeća toplinska izolacija ne isprekidan rad uređaja mogu uzrokovati potrebu za većom brzinom vrtnje ventilatora, a time i višu razinu buke.

Razina buke vanjske i unutarnje jedinice varira između proizvođača - uvijek preporučamo japanske proizvođače klima uređaja sa dugogodišnjom tradicijom kvalitete kao što su Daikin, Mitsubishi Electric, Toshiba, Fujitsu ili Toyotomi, gdje su razine buke svedene na minimum, a naši će Vam djelatnici pri kupnji uvijek dati savjet o razini buke pojedinih uređaja iz dugogodišnjeg iskustva. 

 

4. neugodni mirisi iz unutarnje jedinice

S neugodnim mirisima iz unutarnje jedinice klima uređaja najčešče se susrećemo u tri situacije :

  • pojava gljivica i bakterija na izmjenjivaču topline i ventilatoru
  • vlaga koja se zadržava na unutarnjoj jedinici nakon prestanka rada
  • zrak u prostoriji - klima uređaj cirkulira zrak iz prostorije, pa tako i mirise u njemu (cigarete, kuhanje..)

 Večina problema najčešče se riješi godišnjim servisima Vašeg klima uređaja, koji podrazumijeva rastavljanje ključnih dijelova klima uređaja te njihovo čišćenje i dezinfekciju. Vlagu koja ostaje nakon rada klima uređaja možemo ukloniti načinom rada ventilacije, gdje uređaj neće niti hladiti niti grijati, ali će isušiti unutarnju jedinicu, te se preporuča redovito provjetravanje prostorije kako bih se omogućila izmjena svježeg zraka.

 

5. prestanak s radom za vrijeme grijanja klima uređaja

Prestanak rada klima uređaja u zimskim mjesecima često se događa zbog "defrost" načina rada - odmrzavanja vanjske jedinice, gdje uslijed niskih temperatura i visoke razine vlage vanjskog zraka, vanjska jedinica započinje pokreče proces odleđivanja kako bih spriječila oštečenja na cijevima izmjenjivača topline. Ova je pojava sasvim normalna - pričekajte i uređaj će se automatski vratiti u način rada kojim je radio do sada.

 

Vaš stručni tim Synergia projekt d.o.o.

https://klimacentar.com