Datum objave: 09.02.2019

Kako bismo Vam u tome pomogli, donosimo popis najčešćih upita, problema te savjeta :

1)    ZAŠTO KLIMA UREĐAJ NIJE MOGUĆE UKLJUČITI?

Ponekad je samo potrebno provjeriti dovod el.energije – možda je uređaj isključen iz el.mreže. Također, ponekad treba provjeriti baterije u daljinskom upravljaču, možda su potrošene i treba ih napuniti/zamijeniti.

Ukoliko ništa od navedenog nije slučaj,trebat ćete pomoć servisera da provjeri prijemnik signala i elektroniku klima uređaja.

 

2)    ZAŠTO KLIMA UREĐAJ NE HLADI /NE GRIJE ?

Provjerite filter klima uređaja - ako je prljav i začepljen, uređaju je otežan protok zraka te neće hladiti/grijati.
To lako možete otkloniti sami, a preporuka je čišćenje filtera na mjesečnoj bazi, ukoliko se uređaj kontinuirano koristi. Ukoliko to nije slučaj, svakako ćete trebati stručnu pomoć.
Moguće je da je došlo do ispuštanja - nedostatka rashladnog plina.

 

3)    ZAŠTO IZ UNUTARNJE/VANJSKE JEDINICE KLIMA UREĐAJA KAPLJE VODA ?

Ako voda kaplje iz unutarnje jedinice, prvo provjerite poziciju krilca. Ukoliko je kod hlađenja ili odvlaživanja krilce u poziciji ispuha zraka skoro pa vertikalno prema dolje, postavite krilca daljinskim upravljačem u drugu, višu poziciju ispuha zraka. Ako to nije slučaj, vjerojatno ćete trebati stručnu pomoć. Kod kapanja iz unutarnje jedinice moguće je da je kondenzacijsko crijevo začepljeno, napuknuto ili savijeno. Također,moguće je da se kao posljedica nedostatka rashladnog plina stvara led na isparivaču unutarnje jedinice, što topljenjem uzrokuje kapanje. Može biti oštećena i kadica u kojoj se sakuplja voda u unutarnjoj jedinici. Moguće je i da je unutarnja jedinica pogrešno/nepravilno montirana, gdje odvod kondenzata nema slobodan pad. Kod kapanja iz vanjske jedinice najčešće je začepljena kondenzacijska cijev, tavica vanjske jedinice ili lulica za odvod kondenzata.

                                            

4)    ZAŠTO SE PRI RADU KLIMA UREĐAJA JAVLJA BUKA NA UNUTARNJOJ /VANJSKOJ JEDINICI UREĐAJA?

Neprirodnom bukom smatra se buka na unutarnjoj/vanjskoj jedinici višom od deklarirane, te specifični zvukovi koji ukazuju na grešku pojedinog djela jedinice. Uzrok ove poteškoće pri radu klima uređaja nažalost nećete moći sami ustanoviti niti otkloniti bez stručne pomoći servisera.

Ako se buka javlja na unutarnjoj jedinici,najčešće se radi o kvaru na motoru ventilatora.

Ako se buka javlja na vanjskoj jedinici,vjerojatno se radi o kvaru motora ventilatora, no uzrok buke može biti i zapinjanje cijevi, nedostatak rashladnog plina ili problem u radu kompresora.

                                                

5)    ZAŠTO SE PRI RADU KLIMA UREĐAJA OSJEĆA NEUGODAN MIRIS ?

Više je mogućih razloga za neugodan miris koji se širi pri radu klima uređaja, ali za većinu su krivci prljavi filteri/izmjenjivač topline/kadica za odvod vode/turbina ventilatora, ili pak čišćenje klima uređaja nedozvoljenim sredstvima. Ukoliko se servis klima uređaja ne obavlja redovito, na nakupljenoj prašini i prljavštini na navedenim dijelovima klima uređaja razvijaju se bakterije, što osim neugodnog mirisa ima za posljedicu i štetan utjecaj na zdravlje. Pozovite servisera koji će očistiti i dezinficirati klima uređaj i činite to redovito svake godine, a filtere čistite sami redovito.

Naša preporučena sredstva za čišćenje možete pogledati na klimacentar.com/sredstva-ciscenje-klima

Preporučamo čišćenje isparivača te filtera dezinfekcijskim sredstvima na biljnoj bazi.

 

6)    ZAŠTO SE NA ISPARIVAČU KLIMA UREĐAJA STVARA LED?

Tu će Vam pomoći ovlašteni serviser klima uređaja. Najčešći je razlog ovom problemu smanjen protok rashladnog plina ili nedostatak istog.
No prljav filter/isparivač/turbina unutarnje jedinice također mogu dovesti do tog problema.

 

7)    ZAŠTO KLIMA UREĐAJ TROŠI VIŠE EL.ENERGIJE OD UOBIČAJENE POTROŠNJE?

Smanjen protok zraka zbog prljavih filter/isparivača/turbine ventilatora može biti jedan od uzroka, koji možete riješiti sami čišćenjem prljavih filtera, ili kontaktirati servisera za kompletno čišćenje uređaja. Za ostale poteškoće koje mogu uzrokovati povećanju potrošnju el.energije trebat ćete pomoć servisera. Može se raditi i o nedostatku rashladnog plina u uređaju. Potrošnja i učinak klima uređaja uvelike ovisi o vanjskim uvjetima - temperaturi te vlažnosti zraka. U periodima niskih temperatura i visoke vlažnosti zimi uređaji će imati veću potrošnju kod grijanja.

 

Za pravilan i optimalan rad Vašeg uređaja potrebno je vršiti godišnje servise - kompletno čišćenje i dezinfekciju klima uređaja. Ovako to rade naši stručni serviseri :

 

Nadamo se da smo Vam pomogli I dali odgovore na pitanja s kojima ste se možda koristeći Vaš klima uređaj susreli i sami.

Ukoliko imate problem sa Vašim klima uređajem, bilo da znate ili ne znate uzrok istoga, svakako nas kontaktirajte na besplatni telefon 

0800 33 33 00 ili e-mailom na [email protected], rado ćemo Vam dati stručni savjet i servisnu podršku za Vaš uređaj.

Naše usluge servisa možete naručiti, telefonski, e-mailom ili na klimacentar.com/servis-klima-uređaja

 

Vaš stručni tim Synergia projekt d.o.o.

https://klimacentar.com/