Datum objave: 06.03.2019
  • R-32 je naziv za rashladni medij koji u usporedbi sa medijem R-410A, koji se do sada najčešće koristi u klimatizacijskim uređajima, ima znatno niži koeficijent globalnog zagrijavanja (GWP) što ga čini ekološki prihvatljivijim - nema izrazito negativan učinak na ozonski omotač 
  • R-32 ima GWP koeficijent od samo 1/3 GWP-a medija R-410A
  • R-32 omogućuje bolji prijenos topline čime se postiže veća energetska efikasnost
  • uz veću energetsku učinkovitost, uređaji sa R-32 medijem češće dostižu energetski razred A+++
  • u skladu je sa svim F-Gas i sigurnosnim regulativama
  • manje količine freona potrebnog za rad uređaja čine ovaj medij vrlo kvalitetnim i ekonomičnim izborom za instalatere/servisere te kupce

Što nas kupci najčešće pitaju o ovoj temi?

 

  • Je li R-32 siguran za korištenje? Zar to nije lako zapaljiv plin?

R-32 pripada kategoriji slabije zapaljivih, niskotoksičnih freona te se uz primjenu uputa proizvođača može sigurno koristiti u većini klimatizacijskih uređaja i dizalica topline. Opsežna testiranja upućuju na mogućnost zapaljenja pri koncentracijama od 14% (300g/m3) do 29% (600g/m3), što za rezidencijalnu uporabu - klima uređaje i dizalice topline znači potpunu sigurnost pri korištenju.

  • Razlikuju li se montaža i servisiranje opreme na bazi R-32 od opreme na bazi R-410A?

Postupci kod montaže i servisa klima uređaja koji sadrže R-32 vrlo su slični onima za uređaje sa R-410A, uz obavezno pridržavanje sigurnosnih uputa za rukovanje bilo kojim rashladnim medijem. Također, alati za montažu korišteni za R-410A mogu se koristiti i za R-32 medij, dok se cilindri - spremnici razlikuju.

  • Hoće li R-410A ostati i dalje dostupan?

Najnovija regulativa definira da će od 2025.godine biti zabranjena uporaba radne tvari R-410A u klimatizacijskim uređajima u koje ide manje od 3 kg radne tvari, što se odnosi na nove uređaje, dok će za servisiranje već montiranih uređaja biti dostupan, no trenutno u nedefiniranim količinama. No, osnova je europske plinske regulative da se do 2030.godine s ciljem potpunog smanjenja štetnog utjecaja na okoliš ta radna tvar više ne proizvodi.

Nadamo se da smo Vam pomogli u razumijevanju ove tematike i riješili eventualne nedoumice!

Vaš stručni tim Synergia projekt d.o.o.

https://klimacentar.com/