Datum objave: 04.05.2020

Sadržaj

 

  1. Proizvođači klima uređaja
  2. Karakteristike klima uređaja
  3. Vrste klima uređaja
    1. Rezidencijalni klima uređaji
    2. Poslovni klima uređaji
  4. Tipovi unutarnjih jedinica
    1. Zidna jedinica
    2. Podna jedinica
    3. Kazetna jedinica
    4. Kanalna jedinica
    5. Podstropna jedinica
  5. Funkcije i dodatna oprema klima uređaja
  6. Odabir klima uređaja
    1. Korak #1 - definirajte namjenu klima uređaja
    2. Korak #2 - odredite potreban učinak klima uređaja
    3. Korak #3 - odredite Vaš budžet
    4. Korak #4 - sagledajte i potrošnju uređaja
    5. Korak #5 - ispitajte dodatne funkcije i opremu
    6. Korak #6 - dizajn jedinice za specifičan interijer
    7. Korak #7 - trajanje jamstva klima uređaja
  7. Grijanje na klima uređaj
  8. Rashladni medij - freon
  9. Zaključak

 

 

1. Proizvođači klima uređaja

 

U svijetu postoji velik broj proizvođača klima uređaja - HVAC sistema, a za Vas smo izdvojili nekolicinu čije proizvode imamo u ponudi, s ciljem da saznate više o povijesti, poziciji na tržištu te nekoliko interesantnih činjenica o proizvođaču.

 

 

 

 

Daikin Industries, Ltd. je jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača na svjetskom tržištu, osnovan 1924. godine u Japanu (Osaka), sa operativnim lokacijama u Japanu, Kini, Filipinima, Australiji, JI Aziji, Europi te Sjevernoj i Južnoj Americi veoma je zastupljen i prepoznat na svjetskom tržištu. Od značajnih ciljeva i uspjeha Daikin grupacije možemo izdvojiti : 

  • izumitelj VRV (variable refrigerant volume) komercijalnih sistema
  • jedini proizvođač koji osim klima uređaja proizvodi i freon koji uređaji koriste
  • predvodnik tehnoloških inovacija klima uređaja i zelene tehnologije
  • tvorioc R-410A freona (zajedno sa Carrier Corporation), te R-32 freona

Više o Daikin klima uređajima te aktualnu ponudu uređaja možete pogledati na našoj stranici asortimana Daikin klima uređaja.

 

 

 

Mitsubishi Electric Corporation, kao jedan od najvažnijih dijelova-tvrtki Mitsubishi grupacije, isto je i jedan od najstarijih proizvođača, osnovan u Japanu (Tokyo) 1921. godine. S proizvodnjom prvih klima uređaja počeo je 1954. godine, razvivši širok asortiman kućnih i komercijalnih serija, Mitsubishi Electric je trenutno jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača. Od značajnih ciljeva i uspjeha Mitsubishi Electric grupacije možemo izdvojiti : 

  • zastupljen i prepoznatljive kvalitete u cijelom svijetu
  • izumitelj prvog senzora prisutnosti (Kirigamine serija)
  • izumitelj I Feel senzorske funkcionalnosti za kontrolu kvalitete zraka u prostoru
  • tvorioc funkcionalnosti "Antioxidation Supplement Air", najnovije generacije tehnologije aktivnog kisika

Više o Mitsubishi Electric klima uređajima te aktualnu ponudu uređaja možete pogledati na našoj stranici asortimana Mitsubishi Electric klima uređaja.

 

 

 

 

 

Toshiba Corporation svjetski je prepoznat konglomerat osnovan u Japanu (Tokyo) 1875. godine, sa širokom proizvodnom paletom od informacijskih tehnologija, elektroničkih komponenti, strujne opreme do svakodnevnih kućanskih pomagala. Politika izvrsnosti i tehnoloških noviteta Toshibu čine jednom od najznačajnijih proizvođača klima uređaja na svjetskom tržištu. Od značajnih ciljeva i uspjeha Toshiba grupacije možemo izdvojiti : 

  • 1961. godine tvorac prvog "split" klima uređaja
  • 1980. godine tvorac prvog inverter rezidencijalnog klima uređaja
  • predvodnik tehnologija i inovacija poslovnih sustava
  • veoma široka paleta proizvoda te dugogodišnja tradicija kvalitete

Više o Toshiba klima uređajima te aktualnu ponudu uređaja možete pogledati na našoj stranici asortimana Toshiba klima uređaja.

 

 

 

Fujitsu Limited japanski je multinacionalni koncern osnovan 1935. godine u Japanu (Tokyo), prepoznat kao najveći japanski, a 3. svjetski proizvođač informacijskih tehnologija. Sa značajnijom proizvodnjom klima uređaja za svjetsko tržište otpočeo je 1977. godine, a svoj udio tržišta među divovima klimatizacije ugrabio je inovacijama u sektoru rezidencijalne klimatizacije. Od značajnih ciljeva i uspjeha Fujitsu grupacije možemo izdvojiti : 

  • prvi klima uređaj u svijetu s tehnologijom samočišćenja filtera - Nocria
  • dobitnik prestižnih japanskih nagrada za dizajn
  • iznimno širok proizvodni asortiman informacijskih tehnologija
  • poznate "signature" serije LU i LT, nagrađivanog slim dizajna

Više o Fujitsu klima uređajima te aktualnu ponudu uređaja možete pogledati na našoj stranici asortimana Fujitsu klima uređaja.

 

 

 

Originalno Toyotomi Kogyo CO, Ltd., pionir je mobilnog grijanja rezidencijalnih i poslovnih prostora, sa svjetski prepoznatom paletom grijaćih proizvoda, klima uređaja i kućnih uređaja mikroklime. Osnovana 1949. godine u Japanu, tvrtka ima dugogodišnju tradiciju kvalitete. Od značajnih ciljeva i uspjeha Toyotomi grupacije možemo izdvojiti : 

  • tehnološki napredan i kvalitetno rafiniran asortiman rezidencijalnih klima uređaja
  • predvodnik u grijanju, s prvim modelima grijača na kerozin i konvekcijskih grijača
  • širok proizvodni spektar tvrtke na svjetskoj razini - svi autodijelovi za Toyota vozila
  • od 2014. direktno prisutan na području Europe za sektor klimatizacije

Više o Toyotomi klima uređajima te aktualnu ponudu uređaja možete pogledati na našoj stranici asortimana Toyotomi klima uređaja.

 

 

 

Haier Group Corporation najveći je svjetski proizvođač rezidencijalne tehnike od 2009. godine, sa asortimanom od bijele tehnike, mobitela, računala do klima uređaja. Osnovan 1984. godine u Kini (Quingdao), sa operativnim lokacijama u skoro cijelom svijetu, Haier je prepoznat i u svijetu klimatizacije kao jedan od velikih i ozbiljnih proizvođača. Od značajnih ciljeva i uspjeha Haier grupacije možemo izdvojiti : 

  • isvjetski poznat i prvi u proizvodnji kućanskih uređaja
  • širok proizvodni spektar klima uređaja sa mnoštvom inovacija
  • politika kvalitete i inovacija - prva kineska tvrtka sa ISO 9001 certifikatom
  • naglasak na komforu i jednostavnosti korištenja klima uređaja

Više o Haier klima uređajima te aktualnu ponudu uređaja možete pogledati na našoj stranici asortimana Haier klima uređaja.

 

 

 

Gree Electric Appliances Inc., tvrtka je osnovana 1989. godine u Kini (Zhuhai), i djelomično u vlasništvu države. Povijesno od većih, ako ne i najvećih proizvođača rezidencijalnih klima uređaja i manjih kućanskih aparata. Velik dio volumena proizvodnje odnosi se i na izvoz na svjetsko tržište, u suradnji sa mnogo partnerskih tvrki u HVAC industriji. Od značajnih ciljeva i uspjeha Gree grupacije možemo izdvojiti : 

  • jedan od najvećih proizvođača rezidencijalnih klima uređaja
  • širok proizvodni spektar klima uređaja sa mnoštvom inovacija
  • jednostavan dizajn i funkcionalnost uređaja na prvom mjestu

Više o Gree klima uređajima te aktualnu ponudu uređaja možete pogledati na našoj stranici asortimana Gree klima uređaja.

 

U ponudi KlimaCentra pronaći ćete još i Hyundai klima uređaje, noviji proizvod velike multinacionalne tvrtke specijalizirane za auto industriju, Azuri klima uređaje - skoro sestrinsku tvrtku Gree grupacije, Maxon klima uređaje, te Olimpia Splendid asortiman klima uređaja bez vanjske jedinice.

 

2. Karakteristike klima uređaja

 

Svaki klima uređaj definira nekoliko važnih karakteristika, pa ćemo u ovom dijelu navesti one bitne i pojasniti ih, te ukazati na što posebno treba obratiti pažnju za lakše razlikovanje klima uređaja.

 

Učin hlađenja/grijanja

Karakteristika s kojom ćete se prvo susresti je svakako učin, a on nam daje informaciju koliko će uređaj pri radu u hlađenju, odnosno grijanju, moći isporučiti toplinske energije u Vaš prostor. Najčešće se prikazuje u obliku koji sadrži 3 vrijednosti - onu minimalnog, nominalnog i maksimalnog učina, što izgleda za primjer ovako : 2,5kW (0,9-3,20kW), gdje vrijednost 2,5kW prikazuje nominalni, a 0,9-3,2kW raspon od minimalnog do maksimalnog učina koji uređaj može isporučiti. Prilikom kupovine klima uređaja uvijek je poželjno odabrati uređaj sa što većim rasponom učina.

SEER/SCOP

Oznake SEER i SCOP predstavljaju koeficijent energetske učinkovitosti u hlađenju (SEER) odnosno grijanju (SCOP), a Vama kao kupcu znače jedno vrlo jednostavnu a bitnu stvar - koliko će Vaš uređaj isporučiti toplinske energije pri hlađenju (SEER) odnosno grijanju (SCOP) za 1W utrošene električne energije. SEER i SCOP uvjetovani su klimatskim uvjetima regije, a u trgovinama KlimaCentar, kao i na našem webshopu, uvijek možete provjeriti točne vrijednosti za sve uređaje. Ovo je jedna od vrlo jednostavnih karakteristika prema kojima možemo usporediti sve klima uređaje, gdje uvijek preporučamo uređaje sa višim SEER i SCOP vrijednostima.

 

Energetski razred

Energetski razred klima uređaja ugrubo nam daje dojam o razini potrošnje uređaja, na koju utječu i koeficijenti energetske učinkovitosti, te je isto tako jedna od karakteristika prema kojima lako možemo usporediti klima uređaje.

 

Radna tvar

Freon koji koristi klima uređaj nezaobilazan je za rad uređaja, no isto tako je bitan i za Vašu odluku. Kako se zakonski akti o radnim tvarima klima uređaja i rashladne tehnike donose na svjetskoj razini, KlimaCentar Vas redovito izvještava o svim novitetima na tržištu, kako bi pri kupnji bili upoznati sa prednostima eventualnih novih radnih tvari. Dolaskom novih radnih tvari smanjuje se proizvodnja postojećih, dok se kroz nekoliko godina od dolaska nove, i u potpunosti obustavi, te je bitno odabrati uređaj koji koristi noviju radnu tvar, koja će biti dostupna za slučajeve servisa Vašeg uređaja kroz godine.

                                                        

Razina buke

Jedna od najvažnijih karakteristika je zasigurno razina buke, zato KlimaCentar u ponudi ima isključivo provjerene proizvođače i modele klima uređaja općeprihvaćenih razina buka. U podacima svakog uređaja možete pronaći vrijednosti buke unutarnje te vanjske jedinice u obliku minimum/maksimum dBA. Uvijek savjetujemo uređaje niže razine buke za Vaš maksimalni komfor, no svakako pitajte i naše stručnjake za mišljenje i preporuku iz dugogodišnje prakse.

Dimenzije unutarnje/vanjske jedinice

Iako su razlike između slabijih učina uređaja veoma male, primjetnije su razlike u dimenzijama uređaja većih učina. Za primjer : uređaj učina 5,0kW manjih dimenzija (unutarnja i vanjska jednakih dimenzija kao uređaj učina 2,5kW) za otvoren prostor od 50m2 nikada neće imati jednako kvalitetnu distribuciju zraka kao uređaj učina 5,0kW sa većim dimenzijama (20-25% veće unutarnja i vanjska jedinica), što za Vas znači duže vrijeme potrebno da klima uređaj postigne željenu temperaturu u prostoriji, odnosno veću potrošnju. Ukoliko imate prostoriju veće površine, te dovoljno slobodnog zida za veću jedinicu, uvijek ćemo preporučiti uređaje 5,0+ kW većih dimenzija jedinica za daleko kvalitetnije hlađenje i grijanje.

 

Područje rada

Svaki klima uređaj ima granicu vanjske temperature do koje može raditi, što je kod rezidencijalnih klima uređaja za potrebe hlađenja u većini slučajeva rad u hlađenju +15oC do +46oC, i tu nećete pogriješiti, no što ako se planirate grijati? Kod grijanja je taj raspon najčešće od -15oC do +24oC, a više o razlikama i odabiru uređaja za grijanje pročitajte u sekciji Grijanje na klima uređaj. Pri odabiru uređaja za hlađenje manje je bitan podatak, no uvijek je poželjno razmotriti uređaj sa većim rasponom rada.

                                         

3. Vrste klima uređaja

 

Pri odabiru novog klima uređaja potrebno je, naravno, i sagledati uvjete u kojima bi taj uređaj trebao raditi. Tražite li uređaj za dnevnu sobu ili za prodajni prostor? Koliko će uređaj često raditi - hoće li to biti sezonski, po potrebi, ili će raditi svakodnevno većinu dana? Treba li uređaj možda klimatizirati tehničko postrojenje, kao npr. server sobu? Ovdje ćemo odgovoriti na ovakva pitanja tako da Vam približimo razlike između nekih vrsta uređaja.

 

3.1 Rezidencijalni klima uređaji

Rezidencijalnim klima uređajima smatramo sve klima uređaje namijenjene za sezonski rad - tokom ljetnih mjeseci u hlađenju, u prijelaznim periodima za grijanje, ili i za grijanje prostora zimi, ovisno o uređaju. Najčešće se montiraju u privatna kućanstva - stanove, kuće, vikendice, apartmane - i vrlo vjerojatno trebate upravo takav uređaj! Cijenom generalno pristupačniji, ovaj tip uređaja sigurno će ispuniti sve zahtjeve Vašeg prostora. U ponudi rezidencijalnih klima uređaja imamo mono-split (jedna vanjska i jedna unutarnja jedinica) te multi-split (jedna vanjska i više unutarnjih jedinica) sisteme.

3.2 Poslovni klima uređaji

Poslovni klima uređaji nerijetko su više cijene zbog specifičnih potreba klimatizacije koje moraju udovoljiti, od kojih su najčešće svakodnevni rad - i do 24 sati dnevno, sa mogućnosti hlađenja i grijanja na nižim temperaturama, cjelodnevno hlađenje tehničkih postrojenja, server soba, ili većih otvorenih prostora, te učinkom daleko odskaču od rezidencijalnih klima uređaja, koji su najčešće najvećeg učinka do 7,0kW. Ukoliko ste se prema Vašim potrebama klimatizacije prepoznali u jednoj od navedenih situacija, ili pak niste sigurni, slobodno nam se obratite za savjet i prijedlog rješenja.

Tipovi unutarnjih jedinica

 

U ponudi klima uređaja imamo mnogo raznih tipova unutarnjih jedinica, koje najčešće možemo razlikovati prema načinu postavljanja te zadatku klimatizacije koji moraju obavljati. U nastavku ćemo navesti tipove unutarnjih jedinica klima uređaja i malo približiti razne situacije u kojima bi preporučili specifični tip jedinice ispred nekog drugog.

 

Zidna jedinica

Najčešće viđene; klima uređaji sa zidnim jedinicama cijenom su najpristupačniji, te idealna opcija za svrhu hlađenja, ali i grijanja prostorije. Najčešće kompaktne i jednostavnog dizajna, no postoje i elegantnija, "dizajn" rješenja - za bilo koji interijer!

Preporučujemo kada : 

  • tražite klima uređaj za prvenstveno hlađenje i dogrijavanje
  • ste ograničeni budžetom, no zanima Vas i grijanje
  • imate specifičan interijer (npr. u boji), te tražite uređaj koji bi komplementirao Vaš interijer

Pročitajte više o zidnim klima uređajima na našem blogu.

 

Podna jedinica

Vrlo interesantna opcija je i podna jedinica, koja se postavlja na zid tako da je donji dio na podu, ili se malo izdigne - kao radijatori. Nema boljeg rješenja za grijanje na klima uređaj, jer su podne jedinice u većinu slučajeva opremljene ili sa dva ventilatora, ili sa sličnom tehnologijom distribucije zraka, čime se postiže znatno jači efekt pri grijanju prostorije, a tu znatno pomaže i pozicija za montažu - kako je jedinica bliže podu, tako toplom zraku koji izbacuje treba više vremena da dođe do stropa, i u cijeloj prostoriji neusporedivo je ugodnije. Pri hlađenju imamo suprotni efekt - hladni zrak brže će pasti na pod, a može se dogoditi i da uređaj puše direktno u Vas, što svakako želimo izbjeći.

Preporučujemo kada:

  • tražite kvalitetan i efektivan uređaj za grijanje
  • nemate slobodan zid za postavljanje zidne jedinice
  • tražite elegantno, kompaktno rješenje koje može zamijeniti radijatore, uz još kvalitetnije efekt

Pročitajte više o podnim klima uređajima na našem blogu.

 

Kazetna jedinica

Najčešće se koristi u uredskim prostorima, ili većim otvorenim prostorima - poslovne serije, a u manjem kapacitetu u privatna kućanstva. Postavljaju se u spušteni strop, najčešće u euro rastere, te su idealna rješenja za hlađenje otvorenijih prostora - imaju mogućnost distribucije zraka čak u 4 smjera.

Preporučujemo kada : 

  • tražite rješenje za hlađenja uredskih prostora, ili većeg otvorenog prostora
  • Vas zanima diskretnije rješenje klimatizacije - jedinica je kompletno u stropu izuzev panela
  • želite postaviti uređaj u predprostoriju tako da direktno ispuhuje zrak u susjedne prostorije

Pročitajte više o kazetnim klima uređajima na našem blogu.

 

Kanalna jedinica

Kao tehnički zahtjevnije rješenje, kanalne jedinice nisu toliko česta pojava, no njihova diskretna montaža vrlo je interesantna kada se radi o objektu u renovaciji ili novogradnji - riječ je o jedinici koja se može zatvoriti u spušteni strop, a ispuh zraka može odrađivati direktno kroz unutarnju jedinicu u prostoriju ili putem razvoda ventilacijskih cijevi u više prostorija, čime u svakoj prostorije koju klimatizirate imate na zidu vidljive samo rešetke za ispuh zraka kroz ventilacijske razvode. 

Preporučujemo kada : 

  • tražite rješenje klimatizaciju jedne ili više prostorija na diskretan način
  • ste u fazi renovacije ili izgradnje objekta
  • želite izbjeći direktan, ponekad prejak ispuh zraka

Pročitajte više o kanalnim klima uređajima na našem blogu.

 

Podstropna jedinica

Izuzetno interesantne za potrebe hlađenja, podstropne jedinice koriste se najčešće za hlađenje većih prostora u privatnim kućanstvima, ili kao rješenja za istu namjenu u poslovnoj izvedbi, pa čak i kao uređaji za tehničko hlađenje. Zbog fleksibilnog načina montaže, podstropne jedinice mogu se postaviti na strop, ili biti većinski sakrivene u stropu, što ih čini odličnim rješenjima za hlađenje.

Preporučujemo kada : 

  • tražite rješenje za prvenstveno hlađenje prostora
  • nemate mogućnost postaviti zidnu ili podnu jedinicu
  • trebate rješenje za tehničko hlađenje, ili kao poslovno rješenje

Pročitajte više o podstropnim klima uređajima na našem blogu.

 

5. Funkcije i dodatna oprema klima uređaja

Klima uređaji današnjice imaju jedan važan zadatak - efikasno i efektivno klimatizirati Vaš dom uz što višu moguću razinu komfora. U doba inovativnog pametnog doma, klima uređaji moraju se prilagoditi potrebama našeg modernog kućanstva, pa ćemo u nastavku navesti neke funkcije i opremu koja krasi naš asortiman klima uređaja.

                                                                

  • Wifi upravljanje : jedna od najčešće viđenih funkcionalnost jest mogućnost upravljanja Vašim klima uređajem preko pametnog telefona, bilo kući ili izvana, stvarajući ugodnu mikroklimu pri povratku s posla, ili pak dolaska u kuću za odmor
  • ionizator zraka : distribucijom zraka u prostoriji uređaji s integriranim ionizatorom emitiraju i negativno nabijene ione, koji neutraliziraju elektricitet  zraku, kao i magnetsko zračenje, te vežu čestice prašine i mikroorganizama, stvarajući zdraviju i ugodniju atmosferu u prostoru
  • 3-D distribucija zraka : mogućnosti automatskog ili ručnog upravljanja smjerom distribucije zraka - horizontalno i vertikalno
  • održavanje temperature 8-10oC : vrlo je korisna funkcija za objekte u kojima ne boravimo stalno, a u kojima je potrebno održavati određenu minimalnu temperaturu prostorije kako bi spriječili pucanje cijevi
  • dodatni filteri zraka : klima uređaji osim standardnih filtera za prašinu, mogu koristiti i dodatne filtere za mirise, alergene i bakterije - fotokatalitički, srebrni, titanij apatit, aktivni ugljen, HEPA filteri i slični - provjerite koje mogućnosti ima klima uređaj koji Vas zanima
  • "plasma" filter zraka : za određene uređaje razvijeni su i napredni sistemi filtracije zraka koji stvaraju efekt sličan električnoj zavjesi na pri distribuciji zraka, koja neutralizira sve neželjene organizme i čestice u zraku, čak i na mikroskopskoj razini
  • višeinteligentno oko/senzor : jedno od obilježja inovacija premium japanskih proizvođača klima uređaja svakako su sistemi senzorske detekcije Vaše prisutnosti/odsutnosti, pokreta te temperature kompletne prostorije, na temelj kojih uređaj sam donosi odluke o optimalnom načinu rada u datom trenutku - upalite Vaš uređaj i bez razmišljanja i brige uživajte u zavidnoj razini komfora u Vašem domu

Ovo su samo neke od funkcionalnosti odnosno opreme koju pružaju naši klima uređaji - svakako savjetujmo da kontaktirate naš stručni tim za sve informacije o funkcijama svog asortimana klima uređaja.

 

6. Odabir klima uređaja

Sada kad znate više o klima uređajima, njihovim karakteristikama i mogućnostima, krenimo sa nekoliko koraka pri samom odabiru koje bi trebali napraviti kako bi pronašli idealan uređaj baš za Vas i Vaše potrebe.

 

Korak #1 - definirajte namjenu klima uređaja

Hoćete li koristiti uređaj samo za hlađenje, ili ga planirate koristiti i za grijanje zimi? Pogledajte naš asortiman uređaja za hlađenje i dogrijavanje u prijelaznim periodima. Ako Vas zanima i grijanje na klima uređaj, savjetujemo da pročitate sekciju Grijanje na klima uređaj u nastavku.

           

Korak #2 - odredite potreban učinak klima uređaja

Ako se radi o srednje izoliranom prostoru, dakle bez prevelikih gubitaka topline, odnosno nema suviše ostakljenih površina u prostoriji, možete se ravnati prema formuli : 1,0kW učinka po 10m2 prostorije - dakle za dnevnu sobu do 35m2 , gdje je bitno hlađenje,  idealan bi bio uređaj učinka do 3,5kW. U slučaju da je vrlo loša izolacija objekta, a u istoj dnevnoj sobi imate dva velika prozora (sunčana strana), ne bi bilo naodmet postaviti i uređaj većeg učinka od 3,5kW. Za potrebe grijanja, uvijek je preporuka sagledati uređaje većeg učinka : 1,5-2,0kW učinka po 10m2 prostorije.

 

Korak #3 - odredite Vaš budžet

Kad odredite financijski okvir koji ste namijenili za nabavku klima uređaja, imati ćete kvalitetnu smjernicu za odabir proizvođača i linije uređaja. Tako ćete naći optimalan omjer cijene i kvalitete koja će zadovoljiti Vaša očekivanja.

Ponuda najprodavanijih klima uređaja u kategoriji do 6.000,00 kuna.

 

Korak #4 - sagledajte i potrošnju uređaja

Klima uređaj koji odaberete možda ćete koristiti svakodnevno, a možda rijetko, no u Vašem domu biti će godinama, pa je svakako bitno obratiti pažnju na energetski razred - potrošnju klima uređaja. Klima uređaji najvišeg energetskog razreda A+++ znače višu početnu investiciju, no kroz godine korištenja jamče uštedu u potrošnji električne energije, čime svakako opravdavaju svoju višu cijenu.

Pogledajte ponudu klima uređaja A+++ energetskog razreda, ali i klima uređaji A++ energetskog razreda izuzetno su ekonomična opcija.

 

Korak #5 - ispitajte dodatne funkcije i opremu

Opremili ste dom pametnim uređajima, i želite ukomponirati klima uređaj u isti koncept? Imate vikendicu koju često posjećujete zimi, a treba joj duže vrijeme da se zagrije, pa bi bilo idealno imati neku vrstu upravljanja uređajem na daljinu? Savršen primjer klima uređaja kojeg krasi izrazito širok spektar opreme i funkcionalnosti je Toyotomi Izuru - sa uključenim wifi kontrolerom, ionizatorom zraka, I-Sense funkcijom temperaturnog senzora, pametno predzagrijavanje i odmrzavanje, trostruki sistem filtracije zraka, funkciju grijanja na min. 8oC... Većinu potreba svih tipova današnjeg kućanstva naši klima uređaji mogu zadovoljiti, čak i više - uz mogućnosti filtracije zraka, kvalitetnije distribucije zraka, funkcionalnosti grijanja i sličnih funkcija i opreme, svakako savjetujemo da ispitate može li klima uređaj koji Vas zanima ispuniti i neke dodatne zahtjev - Vaš je komfor na prvom mjestu. Pročitajte više o dodatnim funkcijama i opremi

 

Korak #6 - dizajn jedinice za specifičan interijer

U našem širokom asortimanu klima uređaja nudimo i uređaje za specifično dizajnirane interijere - klima uređaji elegantnih linija, kompaktnih dimenzija i nenametljivog dizajna, ili možda opcija u više boja - u našim prodajnim salonima izloženi su većinski asortimani svih proizvođača - posjetite nas i uživo razgledajte ponudu svih proizvođača. Kao unikatne uređaje izdvojili bi serije Daikin Emura, Daikin Stylish, Mitsubishi Kirigamine Zen, Mitsubishi Elite Inverter te Toshiba Daisekai kao najuspješnije dugogodišnje linije estetski primamljivih klima uređaja.

Korak #7 - trajanje jamstva klima uređaja

Jamstvo na klima uređaj, a i montažu, svakako je bitna informacija pri odabiru samog uređaja. Uz montažu i godišnje servise od strane KlimaCentra, za mnogo uređaja možete ostvariti i dodatnu pogodnost produženog jamstva. Uvijek je preporuka razmotriti uređaje čim duljeg trajanja jamstva - moguće čak i 7 godina jamstva! Pročitajte više o jamstvenim godišnjim servisima i Synergia PRO jamstvu.

 

 

7. Grijanje na klima uređaj

Možda se čini nemogućom misijom, no grijanje isključivo na klima uređaj izuzetno je efikasno i efektivno rješenje kada se kvalitetno odredi potreban uređaj. U nastavku ćemo proći nekoliko bitnih odrednica pri odabiru uređaja za grijanje : 

  • koja je lokacija Vašeg objekta - kontinent ili primorje? Uređaj na kontinentu morati će raditi u ekstremnijim uvjetima - izrazito niske temperature, pa valja ispitati područje rada uređaja - neki uređaji imaju mogućnost raditi do izrazito niskih temperatura bez drastičnog gubitka učinka!

Uređaji u primorju pod manjim su opterećenjem u zimskim periodima zbog viših temperatura od onih u kontinentu, što znači duži kontinuitet rada i znatno manje gubitke u učinku.

  • kakve je kvalitete izolacija na Vašem objektu - kod svih vrsta grijanja znamo da je velik dio održavanja temperature prostora u termofasadi i PVC stolariji - ukoliko je izolacija slabije kvalitete ili nepostojeća, biti će potrebno sagledati uređaje većeg učinka kako bi se postigao traženi efekt
  • potrošnja pri grijanju bitna je odrednica pri odabiru ovakve vrste uređaja, pogotovo jer će uređaj raditi svakodnevno, čak i 24 sata dnevno u nekim slučajevima - što manja potrošnja je vrlo poželjna

Naš stručni tim za kompletan asortiman klima uređaja u webshopu KlimaCentar proračunao je prosjeke potrošnje za jednostavniju usporedbu uređaja - za primjer : Daikin i Toshiba jedni su od vodećih proizvođača klima uređaja - Toshibin najpoznatiji model Daisekai, energetskog razreda A+++ za grijanje prostorije do 35m2 prosječne je potrošnje 0,80kW/h pri grijanju, dok je Daikinov model Perfera, jednakog energetskog razreda, za grijanje prostorije do 35m2 prosječne potrošnje 0,49kW/h - skoro pa 40% niže potrošnje!

 

Daikin Perfera - odličan izbor za cjelogodišnju klimatizaciju Vašeg doma na kontinentu, sa mogućnosti rada i na -20oC.

Pogledajte i kompletnu ponudu uređaja za namjenu cjelogodišnje klimatizacije.

 

8. Rashladni medij - freon

 

Kroz godine mijenjao se, i nastaviti će se s razvojem rashladnog medija koji koriste klima uređaji i ostali klimatizacijski sistemi, sve u svrhu veće učinkovitosti a nižeg GWP-a (Global Warming Potential) - cilj je razviti efikasno, efektivno i ekološko rješenje.

Evo i kratkog pregleda razvoja rashladnih medija kroz godine:

  • 1928. godina - stvoren R22 nakon skoro 80 godina istraživanja i razvoja rashladnih medija
  • 1988. godine potpisan dogovor o smanjenju i kontroli rashladnih medija, kao i ostalih supstanci koje štete ozonskom sloju, na svijetskoj razini
  • 1991. godine razvoj R410a freona kao ekološki prihvatljivije rješenje u odnosu na R22
  • 2010. godine zabranjeno servisiranje R22 medijem osim iz obnovljenih izvora; u EU
  • 2015. godine kompletno zabranjeno korištenje R22; u EU
  • 2015. godine Daikin lansira prve uređaje sa R32 freonom
  • 2020. godine - velika većina proizvođača klima uređaja koristi R32 freon
  • 2024. godine zabrana korištenja R410a freona u većim sistemima klimatizacije
  • 2025. godine zabranjena uporaba R410a u svim novim sistemima klimatizacije

Uvijek preporučamo korištenje uređaja sa najnovijim - aktualnim rashladnim sredstvom, a naši će Vam djelatnici uvijek pojasniti prednosti i zakonske odredbe vezane uz rashladni medij. Više pročitajte u našoj blog objavi o rashladnom sredstvu R32.

 

9. Zaključak

 

Kupovina novog klima uređaja ozbiljno je pitanje koje zahtjeva da posvetite određeno vrijeme u svrhu prikupljanja informacija, što Vam ovim vodičem želimo maksimalno olakšati. Klima uređaj je investicija koja, u idealnim uvijetima, može potrajati i do 15 godina, uz pravodobno i redovito održavanje, stoga je bitno donijeti optimalnu odluku pri kupovini. Naš webshop na usluzi Vam je 0-24, a djelatnici u našim poslovnicama tu su za sva dodatna pitanja i savjetovanje pri kupovini.

 

KlimaCentar možete kontaktirati e-mailom ili telefonski na [email protected], 01/88 90 378 za poslovnicu Zagreb, odnosno [email protected], 052/354-825 za poslovnicu Pula, rado ćemo Vam pružiti sve potrebne informacije i preporučiti optimalno rješenje za klimatizaciju, kao i mogućnost montaže Vašeg klima uređaja.

 

Vaš stručni tim Synergia projekt d.o.o.

https://klimacentar.com/