Datum objave: 18.02.2022

U današnje vrijeme, gotovo je nezamislivo izdržati velike vrućine bez pomoći klimatizacije, zbog čega ona ima velike prednosti.

Dobrom primjenom klimatizacije povoljno se utječe na porast radne sposobnosti, koja je u uvjetima visokih temperatura i zagušljivosti značajno smanjena. No, treba pripaziti na razliku u temperaturi između rashlađenog prostora i vanjskih visokih temperatura. Razlika u temperaturi ne smije biti veća od 8 stupnjeva jer takvu temperaturnu razliku ljudski organizam ne podnosi dobro.

Osim temperaturne razlike, treba pripaziti i na održavanje klima uređaja.

Na nakupljenoj prašini i prljavštini na dijelovima klima uređaja razvijaju se bakterije, gljivice, što osim neugodnog mirisa ima za posljedicu štetan i ozbiljan utjecaj na zdravlje. Neredovitim čišćenjem riskirate respiratorne probleme.

Sigurno ste čuli za legionarsku bolest, ili za 'sindrom bolesne zgrade'. Legionarska bolest je akutna respiratorna bolest uzrokovana bakterijom Legionella pneumophila. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionelama, a to se najčešće nalazi u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizirani uređaji, instalacije za hidroterapiju i sl.). 

'Sindrom bolesne zgrade' (engl.: SBS – sick building syndrome) označava grupu simptoma, koji se javljaju kod svakodnevne izloženosti osobe određenoj prostoriji ili području u zgradi. Uzrok simptoma nije poznat, a problemi se smanjuju ili potpuno nestaju ubrzo nakon što osoba napusti zgradu ili prostoriju. U posljednje vrijeme dolazi do češće pojave SBS-a kao posljedica gradnje, gdje temperaturu i vlažnost zraka reguliraju isključivo klima uređaji i gdje se otvaranje prozora zbog manje potrošnje energije i operativnih troškova ne preporučuje.

Dezinfekcija klima uređaja uništava plijesan, bakterije i neugodne mirise, a posebno se preporučuje alergičarima.

Kako biste bili sigurni i eliminirali zdravstvene rizike vezane uz klima uređaje, potrebno je redovito tehničko održavanje uređaja. S druge strane, smanjit će se kapacitet njenog rada, klima uređaj će slabo grijati ili hladiti, što u konačnici dovodi do veće potrošnje struje.

Pozovite ovlaštenog servisera koji će ih pravilno očistiti, a svaka dva tjedna možete i sami oprati filtere običnom vodom. 

Održavanjem klima uređaja postiže se dugovječnost same klime ali vjerojatno ono što je najbitnije je to da se osigurava higijena zraka u našim boravcima. Prema preporukama većine proizvođača naši klima uređaji bi se trebali servisirati  barem jedanput godišnje.

  

Servis možete dogovoriti putem našeg web shopa na https://bit.ly/3pJYNwD ili telefonom na 052/354-825 i 01/8890377.

Čuvajte Vaše zdravlje.

Vaš KlimaCentar tim!